Skip to content

Het Verenigd Koninkrijk heeft de Europese Unie verlaten. Tot 1 januari 2021 geldt een overgangsperiode. Daarna verandert het zakendoen ingrijpend. Op Brexitloket.nl helpt de Rijksoverheid ondernemers zich hierop voor te bereiden. Brexit heeft grote gevolgen voor bedrijven in Nederland en kan ook uw bedrijf raken.

Zie: https://www.brexitloket.nl/brexitloket-voor-ondernemers

Wilt u controleren wat u kunt doen om u voor te bereiden op Brexit? Start de Brexit Impact Scan! Als u de scan helemaal doorloopt, brengt u in kaart welke effecten Brexit heeft op uw bedrijf. Ook de effecten die u nu nog niet vermoedt. De scan informeert u over zaken die sowieso veranderen na de overgangsperiode. Als er nieuwe afspraken zijn, wordt de scan daaraan aangepast. Bereid u goed voor en voorkom onnodig lange wachttijden.

Goods Vehicle Movement Service Powerpoint  : GVMS GB Customer Journeys

Zie hier welke documenten verplicht zijn om te laten zien bij het reizen het Verenigd Koninkrijk naar Frankrijk.

Zie volgende link voor het vervoeren van FOOD, FARMING en FISHERIES

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Wat moet u als exporteur, importeur of expediteur doen?

Wat van uw kant voor de Brexit nodig is, hangt af van uw rol in de logistieke keten en de afspraken met uw ketenpartners. In de meest uitgebreide vorm kunnen voor u 5 stappen nodig zijn:

Stap 1: maak u bekend bij de Douane

Nog geen relatie met de Douane? Maak zo snel mogelijk bij hen een EORI-nummer aan. Elk bedrijf in Europa dat invoert of uitvoert heeft van de Douane een dergelijk uniek identificatienummer nodig. Ook als u als importeur of exporteur uw invoer- en/of uitvoeraangiften overlaat aan een expediteur of douaneagent.

Stap 2: Bepaal wie de invoer- of uitvoeraangiften doet
Bepaal als importeur of exporteur of u na de Brexit zelf bij de Douane invoer- c.q. uitvoeraangiften wilt doen, of dat u een expediteur of douaneagent inschakelt. Doet u de aangiften zelf, dan vereist dit aparte software en vergunningen. Wellicht zijn ook afspraken met de NVWA en/of ILT nodig. Alle details over hoe u deze zaken regelt, leest u op de websites van de Douane en NVWA.

Stap 3: Spreek af wie de douanedocumenten voormeld

Nadat de import- of exportaangifte is gedaan, moeten de betreffende douanedocumenten direct via Portbase worden voorgemeld bij de shortsea- of ferryterminal. Dat kan de importeur/exporteur doen, maar ook de expediteur, douaneagent of bij gelegenheid de vervoerder. Spreek dit goed af! Zonder voormelding krijgt de vervoerder geen toegang tot de terminal en staat uw lading stil.

Stap 4: abonneer u op de Portbase-services

Als u de taak op zich hebt genomen om (zelf) de import- en exportdocumenten voor te melden, heeft u de volgende Portbase-services nodig:

Via Melding Import Documentatie 2.0 stuurt u na de Brexit al uw importdocumenten voorafgaand aan de aankomst van het schip naar de shortsea- of ferryterminal. Alleen de via Portbase correct voorgemelde lading kan de terminal verlaten.

Via Melding Export Documentatie stuurt u na de Brexit al uw exportdocumenten voorafgaand aan uw bezoek naar de shortsea- of ferryterminal. Uw lading kan dan zonder vertraging het schip op. Niet correct voorgemelde zendingen krijgen géén toegang tot de terminal.

Stap 5: Check vooraf of de terminal het douanedocument heeft

Laat uw vervoerder vóórdat hij vertrekt naar de shortsea- of ferryterminal altijd via Portbase checken of het douanedocument van de betreffende lading bij de terminal bekend is. Dat doet hij via onderstaande Portbase-services. Voor real-time zicht op uw lading, kunt u zich ook zelf op deze services abonneren:

  • Voor importlading: Import Status

Import Status geeft real-time zicht op de douanestatus van binnenkomende lading op shortsea- en ferryterminals. U ziet direct of aan de vereiste douaneverplichtingen voor de Brexit is voldaan en of de Douane de lading eventueel wil controleren. De vervoerder weet zo of de lading de terminal kan verlaten en hoeft in de meeste gevallen niet meer langs de Douane. Is de voormelding niet gebeurd, dan mag de terminal de zending van de Douane niet vrijgeven en staat deze hier vast.

 

  • Voor exportlading: Track & Trace Export

Track & Trace Export biedt inzicht in de status van uw exportlading: vanaf de aankomst op de shortsea- of ferryterminal tot en met het vertrek van het schip. Via Track & Trace Export controleert de vervoerder voordat hij met uw lading naar de terminal vertrekt of het bijbehorende douanedocument hier bekend is. Is de voormelding niet gebeurd, dan krijgt hij geen toegang tot de terminal.

 

Let op! Na de Brexit moeten alle douanedocumenten via het Port Community System van Portbase bij de shortsea- en ferryterminals worden voorgemeld. Geen voorgemeld document betekent geen toegang! Zorgt u dat u op tijd klaar bent.

 

Link waaraan Engelse vervoerders zich dienen te voldoen indien zij richting EU reizen.

 


IERLAND:

Douaneadvies voor chauffeurs die gebruik maken van Rosslare Europoort, klik hier.

 

 

FRANKRIJK: ICS Brexit informatie 

Back To Top